Human Givens

Wat zijn Human Givens?
Elk mens wordt geboren met universele behoeften en ook met de vermogens om daarin te voorzien. Zowel die behoeften als de vermogens noemen we de “Human Givens”. Mensen proberen voortdurend in hun behoeften te voorzien, zoals de behoefte aan veiligheid, contact met anderen, waardering, uitdaging en autonomie. De vermogens om daarin te voorzien bestaan o.a. uit het geheugen, denkvermogen, empathie, zelfreflectie, verbeelding en dromen. Als deze vermogens niet of onjuist worden ingezet of behoeften niet vervuld worden, is er sprake van disbalans en disfunctioneren.

Oplossingsgericht
Human Givens therapie biedt snelle, oplossingsgerichte en praktische hulp bij mentale en emotionele problemen. Zij combineert up-to-date wetenschappelijke kennis – een synthese van recente neuro-wetenschappelijke inzichten – met biologische, psychologische, sociale en filosofische kennis over de verbondenheid en interactie van lichaam, geest en emoties.

Snel & Effectief
Bij de Human Givens-werkwijze wordt weinig onderscheid gemaakt tussen therapie, counselling en coaching. Van belang is hoe patronen zich manifesteren – in denken, doen en voelen. Positieve patronen worden verdiept en onbehulpzame patronen worden doorbroken waardoor langdurige “praattherapie” overbodig is. Human Givens-therapeuten werken gemiddeld in 4 – 6 sessies. Zo helpen ze cliënten met uiteenlopende emotionele en gedragsproblemen en, waar nodig, snel en effectief specifieke vaardigheden te oefenen of aan te leren.

Meer informatie over Human Givens vindt u via onderstaande websites:
Vereniging Human Givens Nederland
The Human Givens Institute